Fromagerie Haut Val d’Ayas

Fromagerie Haut Val d’Ayas Soc. Coop. is the modern rending of the old village dairy where famers took turns in making their cheese. It englobes all the passion and love our mountain people have always felt for their land and rearing of their native cattle breed that produces the rich, cherished milk which makes our cheese and dairy products natural, unique and unmistakable.

Consult the catalogue

Fontina DOP BIO

Fontina DPO made from top quality milk produced on certified organic farms.

Fromadzo DOP

A semi-fat cheese made from two milkings of Valdostan Pezzata Rossa and Pezzata Castana breeds. The cow’s milk is semi-skimmed by the natural skimming method.

Primosale

All the flavour and sweetness of mountain milk is contained in this soft cheese.

What people say about us: online reviews

  • Roberto R Avatar
    Roberto R
    5 star rating

    Fromagerie il meglio della Val d'Ayas Il miglior negozio di alimentari di Brusson. Dello stesso livello in val d'Ayas credo ve ne siano solo ad Antagnod e a... leggi di più

    03/10/18
    Fabrizio Binaghi Avatar
    Fabrizio Binaghi

    Il negozio è situato all'ingresso dell'abitato di Brusson.
    È presente un ampio parcheggio molto comodo per le auto.
    L'interno non è particolarmente ampio, in... leggi di più

    25/08/18
    SilviaDAVE Avatar
    SilviaDAVE
    5 star rating

    Seguendo il consiglio di un amica È grazie al consiglio di un amica che ci siamo fermati in questo boutique perché è di questo che si tratta. Ci... leggi di più

    15/08/18
    Daniele A Avatar
    Daniele A
    4 star rating

    da provare Prodotti veramente ottimi. Abbiamo acquistato dei formaggi veramente unici, introvabili nei tradizionali punti vendita. Consigliato per chi ama ricercare sapori veri di... leggi di più

    15/08/18
  • ALBERTO Aguzzi Avatar
    ALBERTO Aguzzi

    Semplicemente ECCEZIONALE. Grazie a loro i sapori e i.prodotti autentici di questa splendida terra sono giunti nella lontana Venezia. Non mancherò certamente... leggi di più

    09/08/18
    annalovatti Avatar
    annalovatti
    5 star rating

    Una sosta deliziosa Una sosta veramente deliziosa. A parte la pulizia, l'ordine e l'assortimento della fromagerie....ma la sosta vale la pena.
    Si trova un vasto assortimento... leggi di più

    05/08/18
    morena b Avatar
    morena b
    5 star rating

    Buongustai Di ritorno da Brusson ci siamo fermati e devo dire che è fornitissima di tutto, oltre ai formaggi ci sono pizze valdostane... leggi di più

    04/08/18
    soleecultura Avatar
    soleecultura
    4 star rating

    Non capisco tutti questi giudizi negativi Abbiamo chiesto se c facevan 2 panini speck e fontina e ci hanno accontentati senza difficoltà. Siamo poi tornati più tardi per... leggi di più

    30/07/18
  • Claudio M Avatar
    Claudio M
    4 star rating

    Ottimi prodotti locali di produzione propria e della valle Negozio che vende una grande varietà di formaggi di produzione propria e della valle, con anche salumi e prodotti tipici Valdostani di... leggi di più

    05/07/18
    Luca S Avatar
    Luca S
    5 star rating

    ottimi prodotti locali Ben fornito di prodotti tipici..a prezzi umani.. formaggi che a Milano paghi il 30% in più..vale una visita

    30/06/18
    Monica R Avatar
    Monica R
    3 star rating

    Tappa obbligata Non si può scendere a valle senza passare da qui. Mia figlia è rimasta affascinata nel vedere dai finestroni i signori che... leggi di più

    24/06/18
    Felice Uboldi Avatar
    Felice Uboldi

    Situato lungo la strada che percorre la valle si trova in posizione ben visibile. Ampio parcheggio gratuito davanti. L’accoglienza è molto cordiale... leggi di più

    18/06/18

Discover Val d’Ayas

Val d’Ayas is a lateral valley on the orographical left-hand side of the central Dora Baltea Valley. It is crowned by imposing peaks which reach over 4,000 m and form part of the Monte Rosa range. The grass and plants growing on the extensive alpine pastures lying between 1,300 m and 2,800 m above sea level provide essential fodder for the dairy cattle whose excellent quality milk is the essential ingredient of our dairy products.

The dairy farmers

The number of co-operative members and range of products sold have steadily grown over the years. Initially, members were exclusively from the Brusson and Ayas district: more than 50 dairy farmers. Over the years this number decreased, yet the total quantity of milk remained unchanged (approx. 2,100,000 Kg/year) with 39 certified organic farmers working about ten pastures. During the summer period – from June to October – further 11 farmers move their herds to the high alpine pastures. In order to promote the sale of adult beef, the co-operative set up business with certified organic farmers to produce organic “motsetta” (cured meat).

In time, other farmers and small holders joined the co-operative, thereby broadening the range of agricultural products (honey, vegetables, forest fruits, medicinal herbs, liqueurs…). Thus, our dairy has gradually developed into a showcase displaying a wide variety of local agricultural products.

Our shop

The headquarters of the Fromagerie hides within it the fascinating union …

Tasting

We are available for guided tours at our dairy in our shop for a ..

Recipes

Padellata di Fontina DOP Bio e pere e molte altre fantastiche ricette..

Restaurants

Find out where all the places where you can find our products are located ..

How we work

Both in summer and winter, the famers deliver their fresh milk to the co-operative twice a day, where it is stored in separate churns according to the farm, it is then transferred to the dairy to be processed into Fontina or other types of cheese. The many “secrets” of tradition handed down through the centuries are still up-to-date and assist our cheesemakers in their daily work.

La Fromagerie

Eating natural foodstuffs meanings being pleasantly surprised by the flavours which nature gives us. Without inventing anything new, we make simple and natural cheese and milk products from centuries-old recipes, nevertheless, that tiny personal touch helps make our products rather unique and special.

The Fromagerie in figures

Local dairy farmer
suppliers

Thousands of litres
of milk

Milk and
dairy products

Wheels of Fontina
every year

Book a visit

“Come and see us at Brusson in Val d’Ayas, we’ll be delighted to show you how our products are made and let you sample the best.”